Barcelona Gitana

 

 

Produïda i comissariada per l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona, aquesta exposició mostra la mirada propera, sincera i respectuosa de Jacques Léonard cap a la comunitat gitana amb la que va conviure després del seu casament amb Rosario Amaya. Les imatges ens remeten a la quotidianitat, ritus i tradicions  de les comunitats gitanes  de Barcelona i els pelegrinatges a les Santes Maries de la Mar a França, amb una cronologia que va dels anys 50 als 70. Una selecció d’un dels fons de temàtica gitana més importants del país.

“Al payo Chac, que és com l’anomenava la gran família gitana, se li obrien les portes de totes les barraques i, malgrat la seva estrangeria, tenia el vistiplau per fer fotografies des de dins. Aquest fet el diferencia dels seus col·legues barcelonins de la nova avantguarda (Català-Roca, Miserachs, Maspons, etc.), els quals, en les seves incursions en aquell territori, sempre van treballar des d’una mirada que es reafirmava sociològicament i cultural en la seva externalitat. Mentre aquests fotografiaven les barraques i els gitanos alimentant un sentiment paternalista, denunciant el barraquisme o enregistrant escenificacions folklòriques, Léonard ho feia com un etnòleg: documentant la cultura i el poble gitanos des d’una òptica històrica i contemporània, i transmetent-ne una imatge absolutament digna”.

Jordi Calafell

Producció: Arxiu Fotogràfic de Barcelona
Comissariat: Jordi Calafell

Fitxa tècnica

67 fotografies, tiratges analògics  actuals realitzats dels negatius originals del fotògraf, amb paspartú i emmarcades.

  • 43 fotos de 68,5 x 58,5 cm
  • 24 fotos de 40,5 x 40,5 cm

Peus de foto i text introductori en format digital.

Es disposa d’una peça documental de 6’ 33’’ dirigida per Yago Leonard i produïda per Enric Fibla a partir de fragments del documental El payo Chac produïda per Curt Ficcions Curt Produccions. Requereix d’un equip de reproducció.

Boda de La Lorenza i El Chele. Montjuïc. Barcelona, 1960

Somorrostro. Barcelona, 1958

Somorrostro. Barcelona, ca.1960

Revetlla de Sant Joan a la bodega Ca la Rosita. Avinguda del Paral·lel. Barcelona, ca. 1960