Évadés. 29 Décembre 1943

 

 

L’any 2017 durant la realització d’un inventari exhaustiu de l’Arxiu Jacques Léonard es varen descobrir un grup de negatius i còpies originals que tracten  l’arribada i concentració d’evadits francesos a la plaça de toros de Màlaga el 1943, just abans de  ser embarcats cap al nord d’Àfrica. 

Segons l’historiador Josep Calvet, especialista en el pas de refugiats a través del Pirineus fugint de la guerra i de les seves conseqüències i que ha investigat aquest episodi és tractaria d’un testimoni gràfic,  pel que sabem fins avui, pràcticament únic.

Jacques Léonard va viatjar a Espanya cercant localitzacions per una pel·lícula d’Abel Gance sobre Cristòfor Colom  que no es va arribar a rodar degut a la situació bèl·lica a Europa. Fou probablement llavors que realitzà el reportatge a Màlaga i altres ciutats espanyoles, formant part de la xarxa de col·laboradors encarregada d’ajudar als evadits a sortir del país.

Jacques Léonard va deixar constància amb les seves fotografies (…) de l’estada a la plaça de braus de Màlaga d’un nombrós grup de joves que esperaven l’ordre per abandonar Espanya (….) Aquest grup havia de marxar el 26 de desembre de 1943, l’endemà de Nadal, i, per circumstàncies no aclarides, la sortida s’ajornà fins el dia 29, la qual cosa va allargar l’espera dels que s’amuntegaven en aquell allotjament improvisat (…) Les fotografies de Léonard mostren els nois lluint una targeta d’identificació en que consten el seu nom i els cognoms, i representen una font de primer ordre per il·lustrar la partida de refugiats des de ports espanyols. Probablement es tracta de l’únic material gràfic conegut fins ara d’aquest episodi històric què, durant dècades s’havia mantingut en l’oblit a Espanya.

 Josep Calvet

Producció i comissariat: Galeria Marc Domènech i Photographic Social Vision

Fitxa tècnica

 

  • 15 còpies originals (12 x 18 cm) amb paspartú i emmarcades i dimensions 38 x 32 cm
  • 5 còpies originals de 8,5 x 6 cm sense emmarcar
  • 5 còpies actuals de 30 x 30 amb paspartú i emmarcades de dimensions 38 x 38 cm
  • 4 retrats de Jacques Léonard
  • Càmera Rolleiflex de l’any 1958

No hi han peus de foto. Text introductori  i text de l’historiador Josep Calvet en format digital.

Plaça de toros. Málaga, 1943

Lloc desconegut, 1943

Plaça de toros. Málaga, 1943

Plaça de toros. Málaga, 1943